Koronar angiografi er en undersøgelse af hjertets kranspulsårer og kaldes også KAG. Der er altså tre betegnelser for den samme undersøgelse. Her kalder vi det KAG.

Ved en KAG undersøges, om der er behandlingskrævende forsnævringer i hjertets kranspulsårer.

En KAG foregår via en pulsåre i lysken eller på håndleddet/underarmen. Der indføres et tyndt kateter, og gennem dette kateter sprøjtes der et kontraststof ind i hjertets kar. Hjertet bliver samtidig røntgenoptaget, så karrene fremtræder på billeder.

Du kan få udleveret undersøgelsen på en cd og i et format, der kan afspilles af en computers egen mediaplayer.

Undersøgelsen varer 30 min.

Forberedelse hjemmefra

Du skal være fastende for fast føde i mindst 6 timer før mødetidspunktet. Du må dog gerne drikke indtil 2 timer før mødetidspunktet (dog ikke mælkeprodukter). Du må ikke ryge 2 timer før mødetidspunktet.

Medicin

Du skal ophøre med:

  • Blodfortyndende medicin; Marcoumar eller Marevan 3 dage før undersøgelsen.
  • Injektion Fragmin pause 12 timer inden indlæggelsen.
  • Injektion Arixtra pause 24 timer inden indlæggelsen.
  • Vanddrivende medicin skal du ikke tage på indlæggelsesdagen
  • Har du sukkersyge og behandles med Metformin skal du holde pause med dem 2 døgn før undersøgelsen.
  • Får du Insulin skal du tage 1/2 morgendosis på indlæggelsesdagen.

Din øvrige medicin skal tages som vanlig. Husk at tage Magnyl og Clopidigrel (Plavix) eller Brillique hvis du allerede er i behandling med dette i forvejen.

Rasering

Vi skal venligst bede dig fjerne evt. behåring i højre lyske med en engangsskraber dagen inden indlæggelsen. Er dette ikke muligt for dig, vil vi være dig behjælpelig hermed ved indlæggelsen.

Medbring

Toiletsager, hjemmesko og behageligt tøj. Medbring desuden din vanlige medicin samt sygesikringsbevis.

Undersøgelsen

Undersøgelsen varer ca. 30 minutter. I undersøgelsesstuen anvendes en del teknisk udstyr, bl.a. røntgenapparatur.

Du kan læse mere om røntgenstråler her (klik).

Det er ikke muligt for pårørende at komme med i undersøgelsesrummet.

Der anlægges lokalbedøvelse i lysken. Når denne bedøvelse virker lægges der et tyndt plastikrør i pulsåren. Via plastikrøret føres et kateter gennem pulsåren op til hjertet. I kateteret sprøjtes der kontraststof som fordeles i kranspulsårerne. Kontrasten kan give en kortvarig varmefornemmelse i kroppen.
På TV-skærmen kan man se, hvordan kontraststoffet fordeler sig i hjertets kranspulsårer og således afslører om der er eventuelle forsnævringer i kranspulsårer.

Der vil under undersøgelsen kunne opstå hjertekramper. Skulle dette forekomme er det vigtigt, at du fortæller dette, da vi kan afhjælpe dine smerter.

Efter undersøgelsen fjernes plastikrøret fra lysken og indstiksstedet lukkes med en ”gele-prop” eller ved at lægen/sygeplejersken trykker dig i lysken indtil blødningen stopper.

Efter undersøgelsen

Efter undersøgelsen køres du til din stue på sengeafdelingen. Du skal ligge fladt i sengen i 1 time. Det er vigtigt, at du ikke løfter hovedet, overkroppen eller benene for at undgå blødning. Indstiksstedet tilses af en sygeplejerske.

Føler du ubehag, smerter, varmefornemmelse eller hævelse i lysken, skal du gøre sygeplejersken opmærksom på dette. Hos få patienter kan der efter undersøgelsen opstå blødning fra lysken, dette vil betyde, at du skal forblive længere tid i sengen. Blødningen vil oftest resultere i en blodansamling i lyskeregionen. Denne kan medføre lidt trykken de følgende dage, især ved gang, men dette forsvinder normalt af sig selv.

Er indstiksstedet i orden efter 1 times sengeleje, må du i samråd med en sygeplejerske komme ud af sengen. Du skal herefter forblive minimum 1 time i afdelingen til videre observation.

Du vil på undersøgelsesdagen få en samtale med lægen, der også tager stilling til, det videre forløb.

Udskrivelsesdagen

Normalt vil du blive udskrevet samme dag. Inden udskrivelsen, får du en samtale med lægen og der udleveres et udskrivningsbrev, hvorefter du kan tage hjem.

Vi sender udskrivningsbrev og beskrivelse af undersøgelsen til din egen læge samt til det hjerteambulatorium du tilhører.

Hjemtransport

Du bør vente 2 døgn før du selv fører bil.
Offentlige transportmidler kan benyttes umiddelbart efter udskrivelse.

Hjemme igen

I en lille uges tid må du være forsigtig med tunge løft og trappegang af hensyn til indstiksstedet i lysken.

Komplikationer

Hvis der kommer tegn på infektion i lysken (rødme, ømhed, smerter, feber), skal du kontakte egen læge.

I sjældne tilfælde kan der komme blødning fra lysken efter, at du er udskrevet. Læg dig på gulvet og hold hårdt fast med hænderne ca. 2 cm. over blødningsstedet. Få evt. en pårørende til at hjælpe dig.
Vigtigt: Falck /112 skal tilkaldes og du skal transporteres liggende til nærmeste skadestue.

I meget sjældne tilfælde kan der opstå hjertekrampe eller blodprop i hjertet. I så fald vil du forblive indlagt til nærmere observation. Yderst sjældent kan der fremprovokeres blodprop i hjernen.

Henrik Steen Hansen

Overlæge, dr. med
Speciallæge i kardiologi/PCI

Erik Jørgensen

Overlæge, dr. med.
Speciallæge i kadiologi/PCI

Henning Kelbæk

Overlæge, dr. med.
Speciallæge i kardiologi/PCI CV

Knud Erik Pedersen

Overlæge, dr. med.
Speciallæge i kardiologi/PCI

Kari Saunamäki

Overlæge, dr. med.
Speciallæge i kardiologi/PCI CV

KAG (røntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer): DKK 11.136,-

Kontrast (Ultravist): DKK 750,-